Det bør bemærkes, at i Litauen, til forskel på, andre vestlige lande, hvor den almindelige husholdning ofte har flere pengeskabe med flere forskellige funktioner, er der ikke tradition for at eje et pengeskab i huset. Undtagen i tilfælde, hvor det er påbudt af den litauiske lovgivning – det vil sige, når man ejer våben. Meget ofte begynder folk først at overveje om anskaffelse af et pengeskab efter tyveri – med andre ord, når man får en dyr lærestreg.

Hvorfor forholder det sig sådan – det er svært at sige. Oftest er det antaget, at der er ingenting, man skal passe på, eller at huset har pansrede døre – og det er sikkert eller at der er alarm i huset, ejendommen er forsikret o.s.v. Især er det underligt, at pengeskabe ikke findes i huse, rækkehuse, hvor der er specielt nemt at komme ind – lad os sige gennem vinduer – og sådanne tyverier er meget udbredte i Litauen nu om dage. Vi kender allesammen nogen venner eller bekendte som blev bestjålet. Det er bemærkelsesværdigt, at selv de mest luksuriøse huse i Litauen ikke ejer et pengeskabe.

Så, hvorfor pengeskabe?

PengeskabeVi skal passe på vores ejendom, ellers løber vi en risiko. Kun alsidig sikring kan gøre det. Derfor har en almindelig ejendom brug for sikring, lad os sige, gode pansrede døre- selv hvis det er privat hus, fordi hvis tyven kommer ind gennem vinduet, er det meget ubekvemt for ham at tage tingene ud, og det smadrede glas kan ses af naboer. Det er meget vigtigt, specielt i private ejendomme eller lejligheder, som befinder sig i stuen, at installere yderligere sikring af vinduer, som forhindrer åbning af vinduer med magt, eller at have lås på håndtag af vinduer – de ting koster penge, men forøger sikkerheden markant. Ejere af ejendomme eller rækkehuse burde ikke efterlade, store kasser eller ting udendørs, som gør det lettere for tyven at komme ind i ejendommen, for eksempel gennem vinduet. En Alarm er godt, men den forhindrer ikke tyven at komme ind, selvom den forkorter opholdstiden i ejendommen – men selv i løbet af få minutter kan tyve gøre stor skade. Forsikring er hellere ikke en hindring for tyven, der er kun mulighed for at få dækket pengene eller en del af dem efter et tyveri. Det er forresten almindeligt i vesten, at forsikringsselskaber kun forsikrer ting og værdier hvis ejendomen har et pengeskab, og forsikringsstørrelsen afhænger af pengeskabets sikkerhedsniveau. – derfor har pengeskabe såkaldte „cash and valuables” ratings, som forsikringsselskaber anvender. Der findes ikke tilsvarende i Litauen, men den vestlige praksis kommer højst sandsynligt snart til os. Men hvad med værdier som ikke kan måles i penge – for eksempel, opbevaringsmidler med vigtige billeder, dokumenter, hvis forsvinden vil udgøre stor ulejlighed o.s.v., computere med oplysninger, som er vigtige for os, som kan havne i mistænkelige hænder, penge – selvom det ikke er mange? Her ser vi nødvendigheden af pengeskabe. Pengeskabet erstatter ikke andre vigtige sikkerhedsforanstaltninger, men dens anvendelse forhindrer tyven i at tage det, som tyven under andre omstændigheder ville have taget, eller ødelagt. Naturligvis, findes der skabe, som tyve kan ikke komme ind i, hvis de har tiden, men selv de mest almindelige, husholdningspengeskabe bliver en uovervindelig hindring for en tyv, som ikke har meget tid.  For at forstå nødvendigheden af et pengeskab, opsummerer vi her nedenfor, hvad der er normalt at opbevare i pengeskabe.

 • Pas, fødselsattester, identitetskort ;
 • Kontanter, kreditkort;
 • Dokumenter: husholdningsmapper, aftaler, stiftelsesdokumenter af virksomhed og lign;
 • Vigtige opbevaringsmedier, anden gemt information, som vi ønsker at miste og som vi ikke ønsker at andre ser.;
 • Computer, anden dyrbar og / andet vigtig informationsindeholdende udstyr.  
 • Smykker, mønter af ædekmetal / samlinger;
 • Ure;
 • Stempler;
 • Kunstværker;
 • Dyre instrumenter, udstyr;
 • Vigtigste billeder, gamle dyre photos;
 • Dagbøger;
 • Nøgle,  adgangskort;
 • Billetter;
 • Andre ting som er vigtige for os og ikke nødvendigvis kan måles i penge.

Derfor, for at konkludere, kan vi sige, at ingen sikkerhedsforanstaltning kan erstatte en anden og i disse tider er det især vigtig at have dem allesammen.  Pengeskab  –  er en nødvendig del af sikkerheden af enhver bopæl og en af de vigtigste. Ingen anden sikkerhedsforanstantning kan afværge et momentant tyveri   – dette kan kun opnås ved hjælp af et pengeskab. Der er kun et råd – vi skal tage vare på vores ejendom og ting, som er dyrbare for os, hellere i dag, frem for at vi fortryder i morgen.